Vydavateľstvo Perex požiadalo o dočasnú ochranu pre starý súdny spor

16.06.2020 Bratislava

Bratislava 16. júna (TASR) – Vydavateľstvo Perex, ktoré okrem iného vydáva aj denník Pravda, požiadalo súdy o dočasnú ochranu pre súdny spor s advokátom. Ako ďalej ozrejmil člen predstavenstva spoločnosti Jan Svoboda, vo viac ako 15-ročnom spore ide o obsah článkov upozorňujúcich na podozrivé rozhodovanie súdov. Podľa predstavenstva mu súd priznal neodôvodnenú a neprimeranú výšku odškodného.

"Súd navyše rozhodol, že žalujúcej strane musíme zaplatiť de facto okamžite, inak vydavateľstvu hrozí exekúcia," povedal Svoboda. Ako poznamenal, neštandardná situácia prinútila vydavateľstvo zvoliť si neštandardný spôsob obrany. "Inú možnosť sme ani veľmi nemali. Rozhodnutie súdu v roky sa vlečúcom spore nás totiž zastihlo v čase, keď evidujeme väčšie množstvo pohľadávok od našich odberateľov po lehote splatnosti," vysvetlil Svoboda.

Perex zasiahol v čase pandémie výrazný úbytok inzercie, ktorá je hlavným zdrojom príjmov vydavateľských domov. Firma preto pristúpila k úsporným opatreniam, napríklad znížila počet redaktorov i zamestnancov vydavateľstva a tým, ktorí ostali, znížila platy. Denník Pravda zároveň dočasne znížil počet strán v denníku i prílohách či pozastavil niektoré projekty.
 

Vyberte región

mark